Concerten op hoog artistiek en muzikaal niveau, uitvoeringen die nieuwsgierig maken, de luisteraar uitdagen en raken; dat is wat de zangers van Capella Brabant nastreven. Capella Brabant is een amateurkoor met ambitie dat is gevestigd in ’s-Hertogenbosch. Het ensemble ontwikkelt programma’s door muziek te verbinden met theatraliteit, andere kunstvormen of maatschappelijke thema’s. Met deze werkwijze herijkt en herwaardeert Capella Brabant de canon van de koorliteratuur en tracht daarmee een nieuw publiek te verwerven.

We zoeken graag nieuwe vormen voor de koormuziek die aansluiten bij de interesses van de muziekliefhebber. Verrassende samenwerkingen met andere muziekgezelschappen, maar ook cross-overs met andere kunstdisciplines voegen elementen toe die de zeggingskracht van de muziek verder versterken. Daarbij zoeken we verbinding met dilemma's en ontwikkelingen in onze samenleving. Door het plaatsen van de muziek in de huidige maatschappelijke context geven we meer betekenis aan de muziek. Capella Brabant streeft in haar projecten naar verbinding tussen amateurs en professionals en tussen kunstbeoefenaars van diverse disciplines. Daarbij willen we intensief samenwerken op zowel artistiek, inhoudelijk als organisatorisch vlak. Capella Brabant zoekt tevens samenwerking met jonge talentvolle musici om hen de kans te bieden hun talent verder te ontwikkelen. Marc Versteeg zegt hierover: "Wat wij de bezoekers van onze concerten willen bieden, is het met andere ogen en oren kijken en luisteren naar muziek, waardoor het ontstaan van die muziek breder belicht wordt en meer kleurschakeringen krijgt."

 

Vanuit deze visie werd in de afgelopen jaren een aantal bijzondere concertprogramma’s, variërend van de uitvoeringen van bekende werken als de Messiah van G.F. Händel en de Johannes- en Matthäus-Passion van J.S. Bach tot moderne werken als Cecilia van Fred Momotenko samengesteld, die uitgevoerd werden op diverse concertpodia.

Eén van de hoogtepunten in de programmering was de uitvoering van het Requiem van Joseph Eybler voor Bosch 500 in de Sint Jans Kathedraal in ’s-Hertogenbosch in de serie Bosch Requiem. Capella Brabant houdt ook van muzikale uitstapjes die niet passen in het vakje van de klassieke muziek. Zo heeft het koor al tweemaal de zang verzorgd die samen met de instrumentale muziek door Philharmonie Zuid klinkt in De Efteling bij de spectaculaire watershow Aquanura. In de zomer van 2014 verraste Capella Brabant het nietsvermoedende publiek in een flashmob in Villa Volta (terug te zien via het Youtubekanaal van De Efteling). Ook trad het koor op in een show bij de spectaculaire opening van de New Gate Terminal in Rotterdam. In het najaar van 2014 zorgde het koor voor een verrassende flashmob tijdens de Dutch Design Week en in het voorjaar van 2015 nam het koor deel aan een uitvoering van de opera Médée van Opera2Day.

In september 2016 zong Capella Brabant een hele week in de voorstelling “De laatste dagen van de zomer” met Panama Pictures in de Verkadefabriek in Den Bosch.  In maart 2017 werd het prachtige “Sacred Concert” van jazzlegende Duke Ellington uitgevoerd in samenwerking met Het Brabants Jazzorkest, Deborah Carter en Vincent van den Elshout. De uitermate lovende recensies en de grote publieksaantallen hebben ertoe geleid dat in februari 2018 een reprise van dit project plaatsvond. In het voorjaar van 2018 viel Capella Brabant de eer te beurt te zingen tijdens de opening van de viering van het 700-jarig bestaan van de Illustere Lieve Vrouwe Broederschap uit ’s-Hertogenbosch, in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Willem Alexander.

Capella Brabant bestaat uit een vaste kern van 28 ervaren koorzangers en –zangeressen: alle leden investeren blijvend in hun artistieke kwaliteiten, o.a. door individuele stemcoaching. In periodieke masterclasses werken we onder leiding van gerenommeerde zangpedagogen aan koorklank, zuiverheid, timing en transparantie. Capella Brabant voert werken uit verschillende stijlperioden uit en dat vereist verschillende bezettingen. Om die reden varieert de omvang van het koor waarbij de vaste kern uitgebreid kan worden met gastzangers.

 

foto CB 2013